de blauwe bever, minute to win it, airsoft, Lasergamen, lasergame, reball, archery tag, airsoft, wij houden van holland, escape room dinerspel, minute to win it, De Blaauwe Arena, Wageningen, Vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes, kinderfeestjes, groepsactiviteiten, activiteiten, dineren, lunchen, steak, drankjes, hapjes

Wandelexcursie in natuurgebied De Blauwe Kamer

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. De zomerdijk is in 1992 afgegraven, zodat het gebied regelmatig overstroomt. De natuur in de Blauwe Kamer is dankzij de overstromingen voortdurend in beweging en ontwikkeling.

De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke vegetaties geven de Blauwe Kamer kleur. Op diverse plaatsen groeit wilgenbos en zijn moerassen ontstaan. Een van de wilgenbossen herbergt een grote kolonie lepelaars, een van de ruim 70 soorten broedvogels die het gebied rijk is. De flora is rijk en bestaat soms uit soorten die voorheen niet uit het riviergebied bekend waren, zoals het fraai duizendguldenkruid. Ook de bever voelt zich in de Blauwe Kamer thuis.

Vogelparadijs

Voor vogelliefhebbers is de Blauwe Kamer een waar paradijs. De vogelkijkhut biedt uitzicht over het vogelrustgebied. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.

Galloways en koniks

In het gebied lopen halfwilde galloways en koniks vrij rond in kuddes. Galloways zijn runderen en koniks zijn paarden. Houd afstand en voer de dieren niet. Ze kunnen prima voor zichzelf zorgen, ook in de winter. Bij hoogwater zoeken ze een veilig heenkomen op hoger gelegen gebieden. Daar breiden meidoorn en hondsroos zich uit omdat ze niet door de dieren worden gegeten. Tussen de stekelstruiken krijgt hier en daar een jonge es de kans om uit te groeien tot een volwassen boom.

Restanten uit het verleden

In de Blauwe Kamer staan restanten van een steenfabriek. Deze fabriek bakte tussen 1890 en 1975 bakstenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog verlieten iedere week 500.000 stenen de fabriek. De wijk Tuindorp in Utrecht is voor een groot deel met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd. Tegenwoordig gebruiken koniks, grootoorvleermuizen en wilde bijen de ruïnes om in te schuilen.

Natuur verbinden

Door het veranderende klimaat krijgen onze rivieren steeds meer water te verwerken. Om dijkdoorbraken te voorkomen wil de overheid de rivier meer ruimte geven. Dat kan door het graven van geulen en het weghalen van obstakels in de uiterwaarden. Ook de natuur profiteert hiervan. Dat heeft Het Utrechts Landschap in de Blauwe Kamer laten zien. Op meer plekken langs de Nederrijn krijgt de rivier de ruimte. Ook werkt het Utrechts Landschap aan het verbinden van natuurgebieden. Misschien wandelt het edelhert straks vanaf de Veluwe naar de uiterwaarden en over de Utrechtse Heuvelrug.

de blauwe bever, minute to win it, airsoft, Lasergamen, lasergame, reball, archery tag, airsoft, wij houden van holland, escape room dinerspel, minute to win it, De Blaauwe Arena, Wageningen, Vrijgezellenfeesten, bedrijfsuitjes, kinderfeestjes, groepsactiviteiten, activiteiten, dineren, lunchen, steak, drankjes, hapjes, panorama restaurant de blaauwe kamer wageningen
wandelexcursie de blauwe kamer natuurgebied, de blaauwe kamer de blaauwe arena, koniks, konikspaarden
wandelexcursie, restanten van de steenfabriek in wageningen rhenen, de rijn, natuurgebied de blauwe kamer, naast de blaauwe arena
wandelexcursie natuurgebied de blauwe kamer in wageningen rhenen, de blaauwe kamer, blaauwe arena

Bekijk onze verschillende wandelroutes

Excursie met eigen groep

Kosten

Aan een excursie met gids zijn kosten verbonden. Een excursie met gids kost € 95,- voor maximaal 20 deelnemers. Voor elke volgende deelnemer rekenen wij voor niet-Beschermers € 4,- en voor Beschermers € 3,- euro extra. Voor scholen en bedrijven kunnen andere tarieven gelden. Een gemiddelde excursie duurt 1,5 tot 2 uur.

Wandelroute Rivieroeverreservaat

 • Afstand

  1,2 km

 • Route

  Blauw gemarkeerd.

 • Vertrekpunt

  De Blauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen.

  Route: N225 richting Wageningen: onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk oprijden. Eerste afslag rechtsaf tot het informatiecentrum. Hier kunt u parkeren.

Wandelroute Blauwe Kamer

 • Afstand

  3 km

 • Route

  Rood gemarkeerd.

 • Vertrekpunt

  De Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen.

  Route: N225 richting Wageningen – onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk oprijden. 1e afslag rechts, doorrijden tot infocentrum en parkeerplaats.

GPS-route Blauwe Kamer

 • Afstand

  4 km

 • Route

  U wandelt met behulp van GPS-punten.

 • Vertrekpunt

  Parkeren kunt u op de parkeerplaats van het informatiecentrum Blauwe Kamer en restaurant De Blaauwe Kamer, bij coördinaat N 51°56.634 E 005°36.969. Het adres is: Blaauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen. Parkeren kan ook langs de Veerweg, tegenover de steenoven.

Neem voor informatie en prijzen contact met ons op